Den absolut mest afslappende metode til at blive mere kreativ

Det her fænomen kender du godt. Du står i badet og er ved at vaske hår. Og så boom! Ud af det blå dukker navnet på det der band op, som du simpelthen ikke kunne huske dagen før. 

Hvis ikke, så er du enten skaldet eller har fotografisk hukommelse. Uanset, så er resten af teksten stadig relevant for dig, hvis du gerne vil være mere kreativ og blive bedre til at løse problemer.  

Du får nemlig et smart (og afslappende) trick til at få din hjerne til at arbejde for dig, mens du selv (eller i hvert fald din bevidsthed) tager en pause. 

Tilbage til badet. Imens du stod der og skummede lokkerne ind på autopilot, benyttede din hjerne lejligheden til at tænde for sit “baggrundssystem” — det som neurologer kalder for Default Mode Network — et netværk der aktiverer og forbinder dele af din hjerne, som ikke på samme måde er aktive og i forbindelse med hinanden, når du har din opmærksomhed rettet mod noget specifikt, fx en opgave du skal løse.

Og det her "baggrundssystem" er altså rimelig heftigt. For udover at det kan fiske glemte bandnavne frem fra de dybeste afkroge af din hukommelse, er det også en katalysator for kreativitet og problemløsning.

Det fandt en gruppe forskere ud af, da de på patienter der alligevel skulle have kraniet åbnet i vågen tilstand, for at få fjernet en tumor, udførte en øvelse kaldet Alternate Uses Task, imens de med en lille smule strøm stimulerede patienternes Default Mode Network til at “tænde” (1).

Alternate Uses Task er en øvelse i kreativ tænkning. Den går i al enkelthed ud på, at deltagerne skal finde på nye anvendelser for almindelige genstande. For eksempel kan de blive spurgt om alternative brugsmuligheder for en papirclip, og deltagernes kreativitet vurderes så ud fra originaliteten og mængden af unikke anvendelser, de kommer op med.

Vi må tage hatten af for de patienter, der indvilligede i at deltage i undersøgelsen. De fleste af os ville nok gerne bare have sat “låget” på igen så hurtigt som muligt. Men takket være de her menneskers mod, ved vi nu, at Default Mode Network har kræfterne til at gøre os mere kreative. Resultatet af undersøgelsen var nemlig, kort fortalt, at når der var strøm på netværket, kunne deltagerne finde på flere og mere originale anvendelsesmuligheder for helt almindelige ting, end de kunne når netværket var slukket. 

Vildt, ikke? Vores hjerner har simpelthen potentiale til mere end vores umiddelbare bevidsthed kan få fat i, potentialet skal bare låses op.

Sådan aktiverer du dit Default Mode Network

Ja, nu skal høre, du skal bruge et 12 volts batteri, to krokodillenæb og… Nej, så avanceret er det heldigvis ikke. Du behøver hverken give dig selv stød eller gå i bad for at tænde dit Default Mode Network. Det eneste du skal gøre er, at tage en pause og undlade at tænke på noget bestemt. 

En nem og effektiv metode til at etablere de optimale betingelser er, at gå en rolig tur udenfor, meditere eller lave nogle lette huslige opgaver, som fx at tømme opvaskemaskinen. Det afgørende er, at det er aktiviteter, der ikke kræver nogen særlig mental anstrengelse.

Du skal ikke vente med at tage en pause til du sidder med et problem, der slår knuder på sig selv. Ved systematisk at holde korte pauser med jævne mellemrum, kan du kontinuerligt høste gevinsterne af, at din hjerne på “egen hånd” får mulighed for at bearbejde de ting, du sidder og arbejder med. Brug fx Pomodoro teknikken, som vi beskrev i sidste nummer af Kvalitetstid, så får du 5 minutters pause-power hvert 25. minut.

Et hot tip er at tage en notesbog med dig i pauserne. Dit Default Mode Network kan levere løsninger og ideer som lyn fra en klar himmel og skidt fra en spædekalv. Og du jo skal gerne kunne huske dem, når du sætter dig for at arbejde igen.

...

Kilde: https://www.nature.com/articles/s41380-021-01403-8

Stor succes! Du er nu tilmeldt det største og bedste nyhedsbrev om 4-dages arbejdsuge.
Hmm..? Der er noget galt. Send en mail til mail@4.dk, så sørger vi for du bliver tilmeldt. Undskyld ulejligheden