Fra hektisk hastværk til harmonisk holdarbejde

Design Collection genopfinder arbejdskulturen med projekt 'Values Re-designed' blandt andet med en 4-dages arbejdsuge. Christina Bjorn deler om en hverdag med tid til motion og nære relationer-

Med en arbejdskultur stærkt påvirket af Singapores tempo, stod Design Collection overfor en udfordring ved hjemkomsten til Danmark: Hvordan sikrer man, at gnisten i medarbejdernes øjne forbliver tændt?

Som svar herpå valgte Design Collection at bryde med normen. I januar 2023 blev projekt 'Values Re-designed' introduceret: en 4-dages arbejdsuge, optimerede arbejdsdage fra mandag til torsdag, og en kollektiv ‘Recharge’ hver fredag.

Hør om Christinas oplevelser med den nye hverdag: om at motionere med god tid om morgenen, om indkøb af bland-selv-slik før supermarkedets uundgåelige og tilbagevendende stormløb af slikhungrende børnefamilier og om at have tid til sig selv og sine sociale relationer.

Hvorfor skiftede I til 4-dages arbejdsuge?

Vi springer ud af et hovedkontor i Singapore, hvor man arbejder virkelig meget. I Singapore er der ikke de samme forpligtelser ift. indkøb, hente børn, rengøring osv., så da vores direktør flyttede tilbage til Danmark, indså han, at han måtte gøre noget anderledes, hvis han ville holde folk skarpe, motiverede og undgå stresssygemeldinger på den lange bane. Med målet om at fastholde gnisten i sine ansattes øjne på den lange bane, begyndte han derfor at se ind i mulighederne for en anderledes struktur i arbejdsugen.

Vores beslutning som virksomhed om at overgå til en 4-dages arbejdsuge er drevet af princippet: “When You Grow, We Grow as a Team”. Vi ønsker at skabe de bedste forudsætninger for medarbejdernes trivsel og udvikling, og dermed sikre at vi kollektivt udvikler os som en samlet virksomhed.

Hvordan reagerede medarbejderne på forandringen? 

Min første tanke var "YES! mega fedt!"

I forhold til de ansatte, var der dog en del bekymringer: om at nå sine ting, om at miste en hel arbejdsdag på kontoret, når man egentlig satte stor pris på sit nuværende arbejdsliv. Der var mange forskellige vinkler og vi ved, at forandring altid er svært. Alle har dog hele tiden været med på ideen og det har været overraskende, så hurtigt folk har taget redskaberne og processerne til sig.

Hvad har du oplevet som den største positive forandring efter skiftet? 

Vi er blevet et mere harmonisk hold. Meget mere rummelige og vi accepterer hinanden mere som kolleger. Jeg tænker at det måske er fordi man har mere overskud og har været sammen om at implementere noget allesammen, både lav som høj. Man kan sige, at implementeringen af en 4-dages arbejdsuge har været én stor og vild team-øvelse, hvor vi har arbejdet sammen, for at få det til at lykkes.

At vi er mere harmoniske ses især under vores faste fælles frokostpause. At vi sidder og snakker om hinandens privatliv og hvad der rører sig. Er man fluen på væggen, vil man tænke at vi virkelig har en hyggelig stund sammen som team, hvor vi er interesserede og nysgerrige på hinanden. Måske er det fordi man bruger tiden sammen anderledes, hvor man før snakkede lidt sporadisk ved kaffemaskinen, men nu rent faktisk alle sammen er samlet om frokosten frem for at komme dryssende alt afhængig af arbejdsopgaverne. Uanset hvad det er, så gør den der halve time virkelig noget.

Når I det samme som før?

Det er meget individuelt fra funktion til funktion. De kreative kan finde det mere udfordrende og have svært ved at arbejde mindre fleksibelt, mens dem i salg, indkøb og HR føler, at de kan præstere lige så godt på 32 timer.

Da der er sket nogle lidt større ting i forretningen, er det svært at sige noget om bundlinjerne i relation til introduktionen af 4-dages arbejdsuge.

Hvad bruger du din fridag på? 

Jeg starter med motion om morgenen, enten en 2-timers gåtur eller en lang løbetur. Derefter bruger jeg dagen på at være sammen med min mor eller en veninde, der også kan have fri om fredagen. 

Og så bruger jeg også dagen på at preppe mig selv på at resten af familien kommer hjem på weekend: f.eks. køber jeg bland-selv-slik ind til drengene kommer hjem. Så er vi ligesom klar til weekend sammen. 

Jeg prøver generelt at lade være med praktiske ting som rengøring og handle ind om fredagen. I stedet prøver jeg at holde dagen til ting, der er gode for mig, hvilket faktisk betyder, at jeg har mere overskud til det praktiske i løbet af ugen, fordi jeg ved, at jeg har weekend om fredagen. Det overskud havde jeg ikke før i tiden.

Stor succes! Du er nu tilmeldt det største og bedste nyhedsbrev om 4-dages arbejdsuge.
Hmm..? Der er noget galt. Send en mail til mail@4.dk, så sørger vi for du bliver tilmeldt. Undskyld ulejligheden