4 dage på kontoret, den 5. på vej mod Kilimanjaro

Da vi spurgte Andreas hvad han har brugt sine ekstra fridage på, var svaret ved at vælte os bagover: Med træning mod at få en barnedrøm til at gå i opfyldelse. At bestige Kilimanjaro.

Vest Administrationen administrerer 400 boligforeninger. Siden september 2022 har Vest Administrationen fuldt ud implementeret en fire-dages arbejdsuge, og Andreas har spillet en central rolle i denne forandring.

Hør om hans oplevelse med implementeringen af 4-dages arbejdsuge samt hvad den ekstra ugentlige fridag skabte muligheden for.

Hvorfor skiftede I til 4-dages arbejdsuge?

Vi har nu haft en fuld 4-dages arbejdsuge i over et år. Oprindeligt tænkte vi, "Hvorfor arbejder vi om fredagen bare fordi det plejer man at gøre?" Hvis alle gerne vil have fri om fredagen, kan vi så tilrettelægge arbejdet således, at vi kun skal arbejde 4 dage om ugen? 

Vi er en udviklingsparat virksomhed og værdsætter fleksibilitet. Med vægt på fleksibilitet i vores arbejdspraksis, så vi dette som en mulighed for at give medarbejdere en forlænget weekend. Dette skridt var også en del af vores bestræbelse på at forblive en attraktiv arbejdsplads. 

Hvordan reagerede medarbejderne på forandringen? 

Mange medarbejdere synes det var super fedt at man turde gøre dette som virksomhed, da det signalerer, at vi "løber forrest med stafetten", ligesom vi gør med vores IT-systemer og generelle måde at køre vores systemer på. Vi går op i at være forrest i stafetten.

Men der var selvfølgelig også nogle, især dem der har været med os i længere tid, som udtrykte bekymringer og var skeptiske. De stillede spørgsmål som "det lyder godt, men hvordan?" og var usikre på, hvordan de skulle udføre det samme arbejde på færre timer. 

Hvad har du oplevet som den største positive forandring efter skiftet? 

Min personlige oplevelse er, at ændringen har været en enorm succes. Selv tidligere skeptikere synes også, det er en kæmpe succes. Naturligvis har der været en tilpasningsperiode, hvor nogle - alt afhængigt af hvilke skridt vi tog - skulle se det an og vænne sig til det, før de greb stafetten og løb med. Nogle var ligeledes bekymrede for, hvordan den 4-dages arbejdsuge ville fungere under højsæsonen og tænkte: “ Jeg kan fint lykkes den ene halvdel af året, men når vi så rammer højsæsonen, ser jeg det som en umulighed kun at arbejde 4 dage om ugen”. Vi har formået at gøre det til en succes bekymringerne til trods. 

Den mest betydelige forandring er den mærkbare stigning i koncentrationen på arbejdspladsen. Når man er på arbejde, arbejder man virkelig. Selvfølgelig er der blevet mindre tid til kaffepauser og uformel snak, men udenfor højsæsonen er der stadig tid til sociale interaktioner. Derudover har vi valgt at bruge nogle af vores Innovation Fridays på rent sociale tiltag for at fremme denne del.

Vores mødekultur har også forbedret sig markant. Nu afholder vi kun møder, hvis der er nok på dagsordenen til, at det er relevant for alle involverede. Vi er meget skarpe på punktlighed; hvis den ansvarlige for mødet eller teknologien fejler, aflyses mødet. Der er ingen grund til at spilde hinandens tid. Og hvis et møde strækker sig ud over den planlagte tid, kan enhver deltager frit vælge at forlade mødet - uanset om det er direktøren eller en nyansat, der er mødeansvarlig. Denne respekt for tiden har også ført til, at jeg personligt er gået fra 1-2 interne møder om ugen til kun ét internt møde om måneden.

Når I det samme som før?

Faktisk er jeg ret overbevist om, at vi nu præsterer endnu mere. Alle vores generalforsamlinger, som er vores kerneopgave, afholdes til tiden. Derudover fortsætter vi med at optage nye foreninger. Væksten har været markant: for blot to år siden havde vi cirka 360 foreninger, og nu har vi nået 400. Dette er sket uden en stigning i antallet af medarbejdere, hvilket vidner om øget effektivitet. Jeg tror, at denne effektivitet kan tilskrives den forbedrede koncentration og de dedikerede fokuszoner. Før i tiden kunne nogle bruge op til 5 timer på at håndtere deres indbakke. Nu har de fleste af os et klart overblik efter vores dedikerede fokustid fra kl. 9 til 10 om morgenen.

Hvad bruger du din fridag på? 

Jeg har lige besteget Kilimanjaro, så alle mine fridage gik med at træne og vandre i bjerge. Den ekstra dag gav mig muligheden for at tage på træningsrejser til steder som Norge og Frankrig for at vandre i bjergene. Selvom jeg altid har haft en barnedrøm om at bestige Kilimanjaro, er jeg ikke sikker på, at jeg ville have opnået den samme fysiske form eller træning i bjergvandring, hvis ikke jeg havde haft den ekstra dag til rådighed. De ekstra fredage var helt afgørende for min forberedelse.

Efter jeg besteg Kilimanjaro, er mine fredage gået med at håndtere huslige og praktiske gøremål som at gå til frisør, lægebesøg og rengøring. Med en ekstra dag i ugen til at håndtere disse opgaver betyder det, at når det bliver weekend, så kan du rent faktisk slappe af og holde rigtig weekend. 

Stor succes! Du er nu tilmeldt det største og bedste nyhedsbrev om 4-dages arbejdsuge.
Hmm..? Der er noget galt. Send en mail til mail@4.dk, så sørger vi for du bliver tilmeldt. Undskyld ulejligheden