Kærlighed og karriere med en 4-dages arbejdsuge

Mød Tejs og Annette, der foruden at være forældre til tre-årige Anton også har hænderne fulde med tvillingedrenge på et halvt år og derfor jonglerer en hverdag med 3 små børn, karriere og kærlighed - og en 4-dages arbejdsuge. 

Hør mere om, hvad en kortere arbejdsuge kan gøre for familielivet, for parforholdet og for dynamikkerne på arbejdspladsen, hvor fredagen bliver et åndehul for nærvær og parforhold, og hvor hverdagens små og store udfordringer adresseres med et fornyet overskud. Kan den 4-dages arbejdsuge være nøglen til et mere nærværende familieliv og et stærkere parforhold?

Hvordan har skiftet til en 4-dages arbejdsuge mest markant ændret jeres daglige liv og familiens rutiner?

Tejs: "Vi havde begge to en 5-dages arbejdsuge og overgik til 4-dages arbejdsuge nogenlunde samtidig, da Annette i Amnesty International var ved at omlægge til 4-dages arbejdsuge, da jeg startede hos Abtion. For os er den markant største forandring, at vi har fået mere tid sammen. Når man har små børn, har man i bedste tilfælde et par timer om aftenen sammen, og der er man som regel fuldstændig udkørt. Med en 4-dages arbejdsuge, får vi en hel fredag, hvor vi kan sende vores børn i institution og bruge tiden på hinanden."

Annette: "Ja, og så er der altså også lidt mere ro på med at få ordnet de praktiske ting i hjemmet, så man derfor ikke stresser med at gøre det hele i weekenden. Jeg har familie i Jylland og Tejs' forældre bor i Svendborg, så det er også fedt at kunne tage afsted en torsdag og så være lidt flere dage hos familien."

Tejs: "Overskuddet, som fredagen giver, smitter også af på børnene, når man ikke har 1000 ting at ordne hele tiden. Det gør, at vi har tid til vores børn i weekenden og om eftermiddagen efter arbejde.”

Hvad har været den mest betydningsfulde positive forandring, I har oplevet med jeres 4-dages arbejdsuge?

Annette: "Udover det på hjemmefronten, så har det også været en effektiviseringsstrategi, der har skabt en vild fællesskabsfølelse på arbejdet. Vi arbejder alle sammen for at finde ud af, om der er noget, der kan gøres lidt nemmere. Det har givet en anden respekt for hinandens tid og vi bruger nu vores egen tid bedst muligt, når vi er på arbejde. Vi har haft alle mulige sjove tiltag for at lære det hele. Der gik f.eks. folk rundt i tomatkostumer og indkaldte til Pomodoro og vi fik lidt slik om morgenen, så man kunne sidde og og have det lidt lækkert under sin Pomodoro.”

Tejs: "Der er nogen, der tror, at for at få en 4-dages arbejdsuge, må man lide lidt mere de 4 dage, for at have fri om fredagen. Det kunne ikke være mere forkert. Jeg har 4 markant mere fornøjelige arbejdsdage end da jeg arbejdede den traditionelle 5-dages arbejdsuge. Jeg husker følelsen af at arbejde en hel dag, gå fra møde til møde eller lave sådan nogle pseudoopgaver og tage hjem og tænke: ‘Hvad fanden er det jeg har lavet? Hvad har jeg produceret i dag?’. Det er ikke en følelse, jeg savner."

Er der udfordringer eller kompromiser, I har stødt på, som ville få jer til at overveje at vende tilbage til en traditionel arbejdsuge?

Tejs: "Da vi begge har 4-dages arbejdsuge, er der mindre fleksibilitet i hverdagen i forhold til, hvornår man skal placere sine arbejdstimer. Det kan derfor være lidt udfordrende at få hverdagen til at hænge sammen med at hente og bringe i institutioner. I min optik er det en detalje, det er noget man lærer og det er klart det værd.”

“Der er 2 sider til samme sag, fordi i og med at det ikke er så fleksibelt, så betyder det jo også, at man ikke arbejder om aftenen og i weekenden, hvilket sørger for, at man ikke skubber sine opgaver og tager den nemme løsning og tænker ‘det ser jeg lige på to timer i aften’. Man får ordnet tingene mens man er på arbejde, og når man så kommer hjem, så har man fri.”

Hvordan ser I jeres fremtidige arbejdsliv for jer, nu hvor I har prøvet en 4-dages arbejdsuge? Tror I, det vil blive en ny norm, og vil I anbefale det til andre familier?

Annette: “Især for familier med børn ser jeg det som en stor fordel at have en 4-dages arbejdsuge, da det giver mere frihed og tid til at puste ud og tage sig af personlige ting, både i parforholdet og for den enkelte.”

Tejs: “Jeg vil for alt i verden ikke tilbage til 5-dages arbejdsuge, mens vi har små børn. Jeg kan ikke afvise det, når vores børn bliver gamle nok til at tage sig af sig selv, men jeg vil da stadig klart foretrække 4 dage. Simpelthen fordi arbejdskulturen er bedre. Jeg kan selvfølgelig kun tale for mig selv og min oplevelse hos Abtion omkring det med at have respekt for hinandens tid og den måde man arbejder på, men det har jeg ikke oplevet andre steder. Derfor er det egentlig ikke kun guleroden ved at have en ekstra dag fri om ugen, det er også det, som 4-dages arbejdsuge gør for den måde, man arbejder sammen på i virksomheden."

Hvad bruger I jeres fridag på?

Tejs: “Lige nu, da vi ikke har de to yngste i institution, er vi to voksne om to babyer, hvilket i sig selv giver overskud.  Tidligere, før vi fik tvillingerne, brugte vi dagen på brunch, små hyggeprojekter, og lidt træning, sådan bliver det nok igen, når de starter i vuggestue. Det korte svar er nok egentlig bare, at vi fokuserer på hinanden.” 

Annette: “På hinanden, ja.” ​​

Stor succes! Du er nu tilmeldt det største og bedste nyhedsbrev om 4-dages arbejdsuge.
Hmm..? Der er noget galt. Send en mail til mail@4.dk, så sørger vi for du bliver tilmeldt. Undskyld ulejligheden