De to greb som revolutionerede Sunset Boulevard og kan transformere dit arbejdsliv

I 2022 besluttede Sunset Boulevard at ryste posen godt og grundigt og indførte en 4-dages arbejdsuge for alle ansatte på hovedkontoret. Og det var altså ikke bare en lille nyhed i erhvervslivet; beslutningen placerede Sunset Boulevard i frontlinjen af den danske 4-dages arbejdsuge-bevægelse, især blandt de større virksomheder, der omfavner et mere bæredygtigt arbejdsliv.

Jeg fik chancen for at sludre med Jens Broch, den administrerende direktør, om denne banebrydende ændring. Jens fortalte mig om hele bagtanken – at gå imod den støvede tankegang, hvor flere timer på kontoret automatisk betyder flere løste opgaver og bedre resultater. 

Så hvordan gik det? Læn dig tilbage og jeg giver dig alle detaljerne og vigtigst af alt - de to greb der har spillet en afgørende rolle i virksomhedens succes med 4-dages arbejdsuge. 

Om at gøre op med en forældet opfattelse af tid

Hos Sunset Boulevard er 4-dages arbejdsugen mere end blot en arbejdsform; det er et opgør med ineffektivitet. "Derfor er 4-dages arbejdsuge for os i bund og grund et kæmpe opgør med en arbejdsdag fyldt med ineffektive møder, unødvendige mails, spildtid og forstyrrende og unødvendige opkald," lyder det fra Jens Broch, "det handler om at bruge tiden på det rigtige, og på den måde skabe resultater og samtidigt få mere tid til alt det andet i livet".

Det lyder jo egentlig meget banalt, men det kan faktisk være ret svært at gøre i praksis, fordi det udstiller, at den måde vi arbejder på nu, ikke er smart. 

Men det havde Jens selvfølgelig også nogle tanker omkring. Han forklarede mig, at hemmeligheden bag alt det gode er at skabe en kultur, hvor det er legitimt kontinuerligt at udfordre og revurdere hvordan tid anvendes i virksomheden. "Det store fokus på, hvordan vi bruger vores egen og hinandens tid, det konstante spørgsmål, vi stiller os selv om det, vi kaster os over, nu også skaber tilstrækkelig værdi for virksomheden – det holder os på tæerne og hjælper os med at bevare begejstringen," siger Jens Broch. 

For ham som leder har det været en vigtig, men udfordrende øvelse at sige nej til opgaver af tvivlsom værdi og i stedet fokusere på det essentielle. "Vi har lært, at vi er nødt til at vove pelsen og lade være med at løse opgaver med tvivlsom værdi. Vi skal have modet til at forsøge os frem og spørge hvorfor – hvorfor det her møde? Hvorfor den her opgave? Kan det undværes eller gøres smartere?" forklarer han.

Trivsel og økonomi går hånd i hånd

Okay, så der hvor Sunset Boulevard startede, var ved at gøre op med en forældet tidsforståelse og have modet til virkelig at se arbejdsopgaverne i sømmene. Det giver god mening. 

Men nu til noget virkelig vildt: Da Sunset så rent faktisk skar arbejdstiden ned, gik både medarbejdernes humør og virksomhedens bundlinje op. Og ikke bare lidt op, markant op! Faktisk har Sunset Boulevard vist, at de sideløbende med at reducere arbejdstiden til 32 timer, har øget omsætningen markant. “Vi har sat omsætningsrekord i 2022, og har opnået 28% vækst i 2023 målt mod 2022 år til dato,” siger Jens Broch, “og samtidig viser vores målinger, at 84 pct. af vores medarbejdere har fået mere overskud i livet som helhed, 85 pct. at en fire dages arbejdsuge er attraktiv, og 82 pct. at de er blevet mere effektive”. 

Tallene taler nærmest for sig selv: "Vi har formået at øge medarbejdertrivslen og omsætningen markant – alt sammen på mindre tid”, lyder det fra en tilfreds Jens Broch.  

Ifølge Jens Broch har selve implementeringen dog ikke altid været lige nem - og der er fortsat masser at øve sig i.  

“Der har været dage, hvor vi virkelig har følt, at nu havde vi fat i noget og dage, hvor det modsatte har gjort sig gældende. Men da vi først kom lidt op i gear og mærkede, at de fælles spilleregler fungerede, da strukturen begyndte at virke, effektivitetsforøgelsen kunne ses, og fridagene begyndte at tikke ind, ja, så gav det mening,” siger han og fortsætter. 

“Det er ikke perfekt, og der er stadig en masse, vi skal blive bedre til. Men det er klart en positiv forandring, vi har sat gang i.” 

De magiske greb: Nu får du dem!

Okay, hold fast, for nu kommer vi til de helt konkrete magiske greb, som du med længsel venter på, at jeg deler med dig.

Jens talte om at målet med deres 4-dages arbejdsuge ikke bare er at arbejde mindre, men også handler om at arbejde smartere. At opnå bedre resultater. Mere af det rigtige. Og for at nå det mål har Sunset Boulevard taget to ret smarte greb i brug, der har skabt en afgørende forskel for deres succes med en 4-dages arbejdsuge. 

Greb nr. 1: At skabe en bevidst mødekultur

Helt konkret har man i Sunset Boulevard ændret mødekulturen, ved at se alle møderne efter i sømmene og stillet sig selv de føromtalte spørgsmål: Hvorfor det her møde? Hvorfor den her opgave? Kan det undværes eller gøres smartere?

Og det har givet pote. 

“Vi har meget større fokus på relevans, deltagere og indhold i møder. På den baggrund er det lykkedes os at skære halvdelen af møderne væk og reducere antallet af mødedeltagere med omkring 40 pct,” erfarer Jens Broch. 

Greb nr. 2: Et kollektivt skoleskema 

“Noget andet, der virkelig har haft en positiv effekt, er det, vi kalder rød tid. Vi har implementeret et kollektivt skoleskema med tid til fordybelse fra 9-11 hver dag. Der har vi tid og ro til fordybelse i de sværeste og mest omfattende opgaver,”

Selvom dette tiltag for nogle kan virke indgribende i arbejdsdagen, beretter Jens Broch om øget effektivitet og medarbejdertilfredshed i og med, man har skabt et rum for medarbejderne, hvor man får mulighed for at løse de sværeste opgaver og stimulere hjernen til idegenerering, kreativitet og sætte det sidste punktum. 

Men hvad siger tallene? Jens var klar med svaret. Og det er faktisk de tal, der fik os alle i Institut for 4-dages arbejdsuge til at falde ned af stolen: 

Ifølge deres medarbejderundersøgelser er det netop den 'røde tid', medarbejderne elsker mest. På spørgsmålet: “Hvis du ikke længere arbejdede for Sunset Boulevard, hvad ville du så savne mest?” er der flere (57%), der svarer “rød tid” end “fri om fredagen” (26%).

Jens' afsluttende bemærkning? 

“Konklusionen må være, at vi trænger mindst lige så meget til at genbesøge de rammer, vi arbejder under i dag, som til mere fritid i sig selv.”

Så hvis jeg lige skal opsummere for dig: 

1. Du skal først og fremmest have modet til at kigge dine arbejdsrutiner i sømmene. Det er svært, ja, men det betaler

2. Kollektivt skal I gøre noget ved de der møder. Find regler og retningslinjer, der passer til jer og hjælp hinanden!

3. I forbindelse med at du kigger arbejdsrutinerne i sømmene, skal du overveje at indføre en form for fokustid, hvor du giver dig selv og dine kolleger de bedste forudsætninger for at koncentrere jer. Det har vi skrevet lidt om her:

En simpel teknik der kan gøre dig gladere 

Stor succes! Du er nu tilmeldt det største og bedste nyhedsbrev om 4-dages arbejdsuge.
Hmm..? Der er noget galt. Send en mail til mail@4.dk, så sørger vi for du bliver tilmeldt. Undskyld ulejligheden