Kender du det her? Den store viser står næsten på ni, den lille på tre. Eller deromkring. Lad os bare sige, at klokken er kvart i tre, det er eftermiddag, og dagen er strøget af sted. Men hvad har du egentlig lavet?
En hel masse, ikk? For du har jo haft travlt. Måske bare ikke så meget af det, du skulle have lavet… eller hvad?
Nej? Du kender ikke den følelse? Så bør du overveje at sende en ansøgning til ESA, den europæiske rumfartsorganisation, de er ved at udvælge besætningen til deres hidtil vanskeligste rumrejse. Du må have gode chancer.
Ja? Du kender det? Så er der hjælp på vej i teksten her. Læs videre og du vil være bedre rustet til at undgå den frustrerende følelse i morgen.
I et stort britisk studie af effekterne ved 4-dages arbejdsuge, rapporterede 55% af de 2.900 deltagere, at deres arbejdsevne blev forbedret. Fælles for mange af de virksomheder der deltog var, at de implementerede et simpelt greb, med det formål at forbedre medarbejdernes betingelser for at fokusere.
Og, ja du gættede det, det er det greb, vi vil fortælle dig om her.
Du er et dyr
Inden vi kommer til det vidunderligt simple greb, er vi nødt til at minde dig om, at du er et dyr. Det er ikke for at være uhøflige, men erkendelsen af, at du deler 98-99% af din arvemasse med chimpanserne, er essentiel for at forstå, hvordan den løsning, vi snart præsenterer dig for, virker.
I dag regner man med, at vi (mennesker) og vores nærmeste slægtning, chimpansen, begyndte at vokse i hver vores evolutionære retning for 6-8 millioner år siden. Ikke desto mindre, så har den del af vores hjerne, som vi deler med chimpanserne stadig et solidt tag i os.
Og hvad bruger vi så den del af hjernen til? Ja, den er designet til at sikre artens overlevelse, dvs. flygte fra farer, finde føde, og reproducere os.
Super effektive instinkter, når du lever i regnskoven og skal holde et vågent øje efter rovdyr og mager, men knap så behændige når du sidder i et storrumskontor, eller hvis du har en indbakke, der siger “ding”, når du får en mail.
For det betyder nemlig, at du ubevidst og konstant scanner dine omgivelser, hvorfor dit fokus derfor er meget let at flytte.
Men der en pointe mere, og den er, at det ikke er dig, der mangler disciplin, når du har svært ved at koncentrere dig om at fuldføre en opgave. Du gør sådan set bare det, du er skabt til. Det er vores omgivelser og den teknologi vi omgiver os med, der kommer i karambolage med vores genetik.
Skærm din chimpansehjerne
Med din nyerhvervede viden i baghovedet, så prøv at forestille dig en formiddag fuldstændig fri for møder, mailnotifikationer og smalltalk.
Det er hvad mange 4-dages virksomheder har indført. Nogle af dem kalder det “fokustid” og det er et ganske enkelt greb:
En kollektiv aftale om, at x-antal bestemte timer af arbejdsdagen er reserveret til fokus og fordybelse. Dvs. ingen indkalder hinanden til møder, ingen ringer til hinanden, ingen forventer hurtige svar på noget som helst, og der er ro til at tænke sine tanker til ende og få noget fra hånden.
Koncentration kan trænes (mere om det i et senere nummer af Kvalitetstid), men de lavest hængende frugter er at skærme sig selv og sin “chimpansehjerne” for stimuli.
De fleste har valgt formiddagen til fokustid, fordi det er der vi peaker rent kognitivt, og derfor har de bedste forudsætninger for at omsætte tiden til noget nyttigt.
Tiden efter frokost kan til gengæld noget i forhold til møder, hvor gruppedynamikken kan være med til at trække en op, når man er ved at være brugt.
Hvad siger du? Er du parat til at prøve fokustid? Vi har gjort en mail klar herunder, som du bare kan copy/paste og sende til dine kollegaer.
--------------------------------
Kære kollegaer
Jeg har lige læst det her fuldstændig fabelagtige nyhedsbrev fra Institut for 4-dages arbejdsuge!
Heri bliver det beskrevet, hvordan mange af de virksomheder, som har reduceret deres arbejdstid, bruger et simpelt greb til at forbedre deres betingelser for at fokusere og fordybe sig.
De kalder det “fokustid”, og det går i alt sin enkelhed ud på, at man undgår at planlægge møder i et bestemt tidsrum, slukker for sine notifikationer, undgår telefonopkald, og i det hele taget forsøger ikke at forstyrre hinanden.
Hvad siger I til, at vi i fra i morgen prøver at lave fokustid fra kl. 09.00 til 11.00, og skubber vores møder til om eftermiddagen?
Vi kunne prøve i to uger, og så evaluere?
Ps. I burde også skrive jer op til nyhedsbrevet. Jeg tror sgu det kan noget. I kan tilmelde jer her 4.dk/kvalitetstid.
--------------------------------