August 2024

Bliv mere zen og mindre pip med denne simple teknik

Stop!

Ikke slet den her mail. Jeg kommer med fred.

Jeg ved godt, at du allerede har fået mindst 15 af de her velmenende “velkommen tilbage fra ferie”-mails, men den her vil du altså gerne læse.

For jeg kommer altså vitterligt med fred. Fred til dit hoved.

Udnyt dit moment of disruption

Selvom du måske ikke er i humør til at få en masse gode råd i øjeblikket, så har du faktisk — lige nu — særligt gode chancer for at gennemføre en positiv forandring.

Hvorfor?

På grund af det, flere vaneforskere kalder for et moment of disruption, som egentlig bare betyder, at du efter en pause eller en anden form for afbrydelse af din normale hverdags trummerum (som eksempelvis 3 ugers sommerferie) er meget bedre rustet til at bryde dine gamle (dårlige) vaner.

Derfor er det altså nu, du har chancen for at kickstarte en forandring med en væsentlig større hitrate sammenlignet med en trist onsdag i november, hvor din energi er på et historisk lavpunkt.

Og - let’s be honest - der er sikkert et væld af ting, du og dine kolleger kunne gøre anderledes (ligesom alle os andre).

Færre forandringer skaber mere forandring

Men netop i dette forandringernes slaraffenland, vil jeg huske dig på en vigtig læresætning fra vores partner Morten Münster, som ved én eller to ting om forandringer:

Nemlig, at færre forandringer skaber mere forandring.

Så imens din indbakke flyder over med en overflod af disse velmenende råd og du tilmed også har en trillion ting, du skal følge op på efter ferien, vil jeg give dig én konkret ting, du kan gøre, uden at din kære hjerne bliver overvældet af forandringer.

Og jeg ved godt, at det højst sandsynligt trigger alle dine forbeholdene indre dialoger (eller buspassagerer, hvilket du forstår, hvis du læste vol. 12 af kvalitetstid). Men stay with me.

For jeg vil næsten garantere dig, at du vil opleve de første dage efter din ferie som lidt mere overskuelige (og med lidt mere ro i hovedet) med denne helt enkle lille teknik.

P.I.P

Teknikken kalder jeg P.I.P. fordi, indrøm det, du får et lille grin på læben, ikke sandt?

Det er en simpel teknik, hvis formål er at give dig et øjebliks ro i hovedet, hvor din hjernes default mode netværk får mulighed for at nulstille og rydde op.

Det gør dig både skarpere og gladere. Mere zen, mindre pip.

P.I.P er som sagt helt simpel og foregår i 3 steps:

Pause: Tag et minut eller to til at stoppe op. Du kan evt. lukke øjnene og læne dig tilbage i din kontorstol. Ja, så enkelt er det.

Iagttag: Fokusér på din vejrtrækning. Er den dyb eller lav? Hvor i kroppen mærker du den?

Perspektiv: Observer hvad der sker lige nu, både indeni dig selv og omkring dig.

Jo mere du P.I.P’er i løbet af din arbejdsdag, jo bedre kontakt får du til nuet, hvilket er en af grundstenene i den måde vi arbejder med mental sundhed i organisationer.

Der er nemlig mange af os, der har det med både at glemme de vigtige pauser, men også med at bombardere vores hjerne med information. Hele. Dagen. Lang.

Det er hjerner ikke tjent med.

Og derfor vil jeg mene, at P.I.P et ret fint sted at lave en lillebitte forandring efter en sommerferie.

Mange hilsner

Katrine Bruhn, 4

Andre artikler

R

e

l

a

t

e

r

e

t