Juni 2024

Sådan kan et eksotisk stof i din hjerne gøre dig bedre til dit arbejde

Forestil dig, at du har en superkraft, der kan gøre dig klogere og bedre til dit arbejde. Lyder det for godt til at være sandt? 

Det er det ikke! Og hemmeligheden ligger i et eksotisk-klingende stof i din hjerne: Brain-Derived Neurotrophic Factor. 

Det lyder lækkert, ikke? 

Det ved jeg det gør og derfor bliver jeg nødt til at komme med en disclaimer: 

Det kræver lidt mere af dig, end blot at læse dette nyhedsbrev. Du skal anstrenge dig lidt. Ellers sker magien ikke, men den del kommer jeg tilbage til. 

En rejse tilbage til 1980’erne

Historien om dette lange og eksotiske navn starter med en gris og nogle forskere i Schweiz.

Vi skal på en tidsrejse tilbage til begyndelsen af 1980’erne, hvor Yves-Alain Barde og hans kolleger var optaget af at finde ud af, hvad der holder vores hjerner sunde og velfungerende. De vidste allerede, at en særlig type protein, kaldet nervevækstfaktorer, kunne hjælpe nerveceller med at overleve. Men de var nysgerrige efter at finde flere af disse magiske molekyler.

Derfor tog de nogle svinehjerner og begyndte at lede. 

Og bingo! 

I 1982 fandt de det, de ledte efter – et nyt protein, som de døbte brain-derived neurotrophic factor, eller i folkemunde: BDNF

Dette protein viste sig at være en nøglespiller i at holde vores nerveceller i live og hjælpe dem med at vokse og danne nye forbindelser. Det er især vigtigt for områder af hjernen, der styrer hukommelse og læring.

Okay, det var lidt nørdet, men super relevant for dig at vide. At vokse og danne forbindelser er nemlig ret vigtigt, hvis du gerne vil løse komplekse problemstillinger og blive klogere i dit felt. 

Men hvad kan du så bruge det til? 

Jo, nu skal du høre. Der er nemlig en simpel måde, hvorpå du kan booste din hjernes niveau af de magiske små molekyler og hurtigt høste gevinsterne: 

Ved at bevæge dig. 

Ja, du læste helt rigtigt. Det mest basale for dig som menneske (bevægelse), er samtidig også det, der er med til at holde din hjerne skarp ved at booste niveauerne af BDNF. Udfordringen er dog blot, at mange af os sidder naglet til kontorstolen dagen lang og det er altså ikke guf for en hjerne. 

Men forskningen har vist, at helt ned til 5 minutters intens træning kan øge niveauerne af BDNF. 

Vildt, ikke? 

Vi har altså en enkel måde, at gøre os selv klogere og bedre til vores arbejde på – og det med udgangspunkt i neurovidenskaben.

Mikser vi tilmed denne med hjernepauser, som vi fortalte dig om her, kan magien for alvor opstå.

Er du klar til at hive dig selv og dine kolleger op af stolen? I så fald, får du her 3 gode bud på små hjernepauser hvor I kan få pulsen op og booste jeres hjerners BDNF: 

1. Lav 3 runder af 30 sekunders burpees eller jump squats og 30 sekunders pause

2. Se hvor hurtigt I kan powerwalke rundt om jeres kontorbygning

3. Løb op og ned af trappen 5 gange med en lille pustepause imellem 

God bevæge-lyst

/ Katrine

Kilder: 

Barde, Y. A. et al. (1982). Purification of a new neurotrophic factor from mammalian brain. The EMBO journal, 1(5), 549–553. 

Fernández-Rodríguez, R. et al. (2022). Immediate effect of high-intensity exercise on brain-derived neurotrophic factor in healthy young adults: A systematic review and meta-analysis. Journal of sport and health science, 11(3), 367–375.

Andre artikler

R

e

l

a

t

e

r

e

t